onsdag 4 mars 2009

4 mars - BMT +344

Då är besöket i Göteborg avklarat. Victoria tog blodprover på morgonen där de kollar vanlig blodstatus, hur Marcus märg arbetar i henne, immunförsvarets uppbyggnad, hormoner-sköldkörtelns funktion osv. En del prover går även till studier för att kunna skapa nya behandlingsscheman till nyinsjuknande barn. Vi talade även med läkaren om hur läget ser ut. Hon var väldigt nöjd med allt och den positiva tonen som hon talade i var underbar, känns helt fantastiskt. Nu släpps alla restruktioner som tidigare har hållits, som att inte få äta i matsalen i skolan, och vistas i större folksamlingar, gissa om Victoria var lycklig över detta. Störst var nog att få äta i matsalen med kompisarna igen....underbart att se henne så lycklig, det verkligen lyste om henne.
Nästa vecka den 13:e ska hon få sista behandlingen med cellgifter i ryggen och de kommer även att ta prover på ryggmärgsvätskan då. Tanken är sedan att operera bort porten som hon inte kommer att behöva mer och vi hoppas innerligt på att slippa en ny i all framtid. De vanliga kontroll proverna kan tas med stick i fingret. Om ett halvår ska många prover åter tas i Göteborg men de kan då sticka i armen. Inget Vickan tycker är roligt, men det får vi ta tag i då.
Våren kommer annars att bestå av kontroll av hjärtat, njurarna och synen. De ska även följa upp tillväxten och se över hormoner och pubertet start. Hon kommer även att få omvaccinera sig med alla vaccinationer som hon fick när hon var bebis, så de sprutorna kommer hon att få under våren.
Vi fick även reda på att hon hade bra immunförsvar mot vattkoppor, man räknar antikropparna i titra och de var nu över 3000, så troligen behöver hon inte behandlas förebyggande om hon varit utsatt för vattkoppor. Vid feber behöver vi inte åka in direkt till sjukhuset om tempen går över 38 utan vi kollar allmäntillståndet och rådgör med sjukhuset vid hög feber. Det hon fortfarande kan få en slags blodförgiftning så bör kollas vid hög feber.
Som ni förstår så ser det allmänt bra ut. Hon gjorde även 2 större lungfunktionstester idag, de har vi inte fått svar på ännu. Vi hoppas att de var ok! Vi vill nu gärna kommer över nästa fredag och hoppas att prover där ser bra ut, därefter kanske vi kan planera lite och tänka framåt.....längtar, vi är ju nu så nära. Om proverna ser bra ut nästa vecka så betyder ju naturligtvis inte detta att det kommer att vara så resten av livet, återfall är ju alltid risken vi kommer att leva med. Men vi njuter för varje gång som resultatet är det rätta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man känner glädje i hela kroppen när man läser ditt inlägg, jag gläds verkligen med er. Håller tummarna inför nästa vecka.
Kram Maria i Uppsala

Anonym sa...

-Så härligt att läkaren är positiv! Försök att ta åt er av det även om det är svårt. Vad härligt för Vickan att få äta med kompisarna igen! Förmodligen lika bra som när hon fick käka på Mc Donalds igen...
Vi har inget annat i tankarna än att allt går bra nästa fredag! Det är den enda inställningen vi har! Kommer hålla tummarna så att de krampar!

Kram, kram, kram, kram!